Zenmasszor

Befagyott váll szindróma

Mi is az a befagyott váll?

A vállízület testünk legszabadabb ízülete, ami a karcsont feje és a lapocka ízületi árka között jön létre. A karcsont feje jóval nagyobb, így az árok csak kis felszínen fedi. Ez az oka a vállízület tág mozgástartományának.

A befagyott váll szindróma (PHS, Periarthritis Humeroscapularis) esetén jelentős fájdalom jelentkezik, jellemzően a váll elülső részén, ami sokszor a felkart is érinti, és fokozatosan beszűkül a váll szabad mozgása. A betegek nyugalmi állapotban is érezhetnek sajgó, tompa fájdalmat, ami erősödik mozgatás hatására. Az esetek nagy részében egyoldali, de előfordul olyan eset is, hogy a másik váll is érintetté válik.

Kialakulásának pontos oka nem ismert, általában valamilyen korábbi sérüléshez, műtéthez, gyulladáshoz kötik a létrejöttét. A jó hír, hogy az esetek 90%-ában önmagától meggyógyul, a rossz hír pedig, hogy a betegség időtartama két év is lehet!

A befagyott váll szindróma három szakaszból áll.

Fagyás: 5-6 héttől akár 9 hónapig is tarthat. Erős fájdalom, és fokozatos mozgásbeszűkülés jellemzi, ahol a fájdalom miatti mozgáskerülés az ízület további merevedését okozza.

Fagyott fázis: 3-12 hónap alatt jut el idáig. A fájdalom mérséklődik, de a mozgástartomány beszűkül (bekövetkezik a fagyás).

Olvadás: Akár 1 év. Fokozatosan elmúlik a fájdalom, és visszatér a vállízület megszokott mozgathatósága. Következményként a nem használt izmok sorvadnak is.

Az orvosi kezelés fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek és injekciók, fizio- és fizikoterápiás eljárások, gyógytorna, gyógymasszázs, szükség esetén sebészeti beavatkozásból áll.

Mit tehetünk?

Érdemes már a betegség kezdetén törekedni a vállízület mozgástartományának megőrzésére és az izmok állapotának fenntartására. A gyógymasszázs terápia célja az izomfeszülés, a fájdalom és az izomcsomók csökkentése, izmok tónusának megőrzése és optimalizálása, a szorongás csökkentése és a mozgásterjedelem javítása és megtartása.

Ha Neked is befagyott váll szindrómád van, keress bátran. Egy jó nyak-vállöv masszázs kiegészítve egy felkarmasszázzsal sokat segít.

Image 1 Image 1 Image 1

Kapcsolat


Telefonszám:

+36203555205

Facebook:

Facebook

Instagram:

Instagram

Honlap

www.zenmasszor.hu

Ha írni szeretnél:

andras.papp@freemail.hu

Székhely:

2600 Vác Bácska dűlő 28.

Cím

Örülök, hogy itt jártál. Gyere máskor is!

Zárókép